Vi har alle hørt om eventyret om Askeladden som kokte suppe på en spiker. Hva med en malawisk Askeladd? I Malawi deltok en pleiemedhjelper på et dagskurs om helse. Lunsjpengene som hun fikk utdelt beholdte hun og brukte til å sette i gang en egen forretningsvirksomhet. Dette er Malesi Kapalamula’s historie.
———————————–
Under et besøk til en lokal støttegruppe for helsearbeidere utenfor hovedstaden Lilongwe i Malawi fikk NSF høre om Malesi Kapalamula – om hennes oppfinnsomhet og tro på positiv endring.
Malesi deltok på et dagskurs om helse, arrangert av det malawiske sykepleierforbundet. NSF støtter sykepleierne i Malawi (med økonomisk tilskudd fra Norad). Formålet er organisasjonsbygging og støtte til sykepleiere og andre helsearbeidere. Ett av tiltakene er dagskurs om viktige helsetemaer: hiv/aids, malaria, TB. I løpet av 2011 får 1.000 helsearbeidere tilbud om å delta på slike dagskurs.
Kursene arrangeres på lokale arbeidsplasser rundt om i landet. I løpet av dagen får deltakerne en flaske brus og en pakke kjeks. De får også kr. 40 til lunsj. Malesi deltok for en tid siden på et slikt kurs. Lunsjpengene sparte hun. På vei hjem lurte hun på hvordan pengene kunne brukes – til glede for seg selv og familien.
På veien traff Malesi en mann som sårt trengte å selge en and. Pris kr. 20. Hun kjøpte anden og tok den med seg hjem. Vel hjemme oppdaget hun at anden var av hunkjønnet. Da tenkte hun: ”Hva om jeg bruker pengene som er igjen og kjøper en han and?” Som tenkt, så gjort. I løpet av noen uker hadde andemoren lagt 20 egg som hun ruget på. Etter hvert solgte Malesi flere andeunger – pris kr. 30 pr. stk.
Forretningen har bokstavelig talt ynglet. Malesi har utvidet sin virksomhet til oppdrett av kaniner, salg av grønnsaker, m.m.
I løpet av besøket til støttegruppen presenterte sykepleierforbundet sine planer om en egen sparebank for medlemmer. En såkalt ”Social Action Bank”. Solidaritetsmidler fra NSF har gitt nødvendig startkapital. Når et medlem sparer i minst tre måneder gir det rett til å ta ut et lån som er tre ganger det innsparte beløpet. Malesi har bestemt seg. Hun skal spare kr. 350 hver måned. En umulig tanke for noen måneder siden. Om tre måneder ønsker hun å låne kr. 3.000. Formålet blir å delta i kjøp av kyr til melkeproduksjon.

Generalsekretær Dorothy Ngoma kjøper ender fra Malesi.

Generalsekretær Dorothy Ngoma kjøper ender fra Malesi.

 

Malesi sier til NSF at helsekurset ga henne viktig kunnskap, lommepenger og ikke minst troen på at hun kunne forme sin egen framtid. Nå jobber hun – ikke bare med egen forretningsvirksomhet og jobb på helsesenteret – men også med å oppmuntre andre helsearbeidere til å danne sine egne støttegrupper.

Ord og bilder: Michael Vitols
Lilongwe, Malawi, august 2011